האתגרים העומדים בפני סטודנטים עם מוגבלויות

בשנת 2023 חיו בישראל כ-1.16 מיליון אנשים עם מוגבלויות שונות, כלומר 1 מכל 9 תושבים במדינה הוא אדם עם מוגבלות. החיים עם מוגבלות הם מסע מאתגר וייחודי, והמגבלה יכולה להיות פיזית, קוגניטיבית, נפשית או חושית, כאשר המגבלה עשויה להשפיע על היבטים רבים וחיוניים בחיים כמו ניידות, למידה, תקשורת וביצוע פעולות יומיומיות. 

למרות האתגרים הרבים העומדים בפני אנשים עם מוגבלות, חשוב לזכור כי רבים מבעלי המוגבלות בישראל מעוניינים לרכוש השכלה גבוהה בדיוק כמו כל אדם אחר. לכן, המוסדות להשכלה גבוהה מציעים שירותים שונים והתאמות עבור סטודנטים עם מוגבלויות על מנת להקל עליהם ולסייע להם להשתלב בלימודים אקדמיים. יחד עם זאת, סטודנטים עם מוגבלויות שונות נאלצים להתמודד עם אתגרים לא פשוטים כאשר הם לומדים באקדמיה, ובכתבה זו נרחיב על האתגרים המורכבים וכיצד מוסדות הלימוד להשכלה גבוהה מבצעים התאמות ומנגישים את הלימודים האקדמיים.

מהם האתגרים העומדים בפני סטודנטים עם מוגבלויות?

כדאי לדעת כי בעשורים האחרונים, מספר הסטודנטים עם מוגבלויות הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה ממשיך לעלות בהתמדה. לכן המוסדות להשכלה גבוהה החלו להנגיש את מוסדות ושיטות הלימוד לסטודנטים עם מוגבלויות. ראוי לציין כי המחוקק הישראל תרם לא מעט להנגשת מבני ציבור ולקידום נושא הנגישות לאנשים עם מוגבלויות, באמצעות חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשי"ח-1988, ותקנות הנגישות לעניין בנייה, שירות, השכלה גבוהה, מערכת הבריאות, פארקים ועוד.

האתגרים המרכזיים העומדים בפני סטודנטים עם מוגבלויות הם:

  • קשיי נגישות במוסדות הלימוד האקדמיים – סטודנטים עם מוגבלויות פיזיות ואחרות מתקשים להגיע לכיתות הלימוד, לאולמות ההרצאה ולמתקני האוניברסיטה או המכללה לכן יש להנגיש את המבנים במתחם ולבצע התאמות פיזיות כמו התקנת מעלית או מעלון, רמפות, הרחבת פתחים לכיתות ולשירותים, מקומות הושבה מיוחדים, חניות שמורות לאנשים עם  מוגבלויות בעלי תו נכה וכו'.
  • אתגרים וקשיים פדגוגיים – סטודנטים עם מוגבלויות מתמודדים עם אתגרים פדגוגיים שונים וחשוב להתאים ולהנגיש את תוכניות הלימוד ואמצעי הלימוד עבורם. כמו כן, חשוב לדעת כי סטודנטים עם מוגבלויות עשויים להתמודד עם אתגרים בעיבוד המידע ובהתמודדות עם עומס ולחץ בלימודים, בין היתר בתקופת המבחנים.
  • קבלת שירות – סטודנטים עם מוגבלויות מתמודדים עם אתגרים רבים ומורכבים המקשים עליהם לקבל שירותים שונים במוסדות להשכלה גבוהה, למשל קבלת וקריאת מידע חשוב המופץ בפורמט שאינו נגיש, לכן יש להנגיש את המבנים הפיזיים, את אתר האינטרנט של האוניברסיטה, את המידע הנשלח לסטודנטים, והעובדים חייבים לעבור הכשרה כדי לשפר את המודעות ולהציע שירות נגיש, יעיל וטוב יותר לסטודנטים הזקוקים לכך.

בתוך כך, חשוב לזכור כי סטודנט עם מוגבלות עשוי להתמודד עם אתגרים נוספים הקשורים לכיתה ההטרוגנית, לכן מעבר למערכי השיעור המונגשים יש לחנך את הסטודנטים האחרים ובמיוחד את הסגל כדי לשפר את השירות ולהתאים לימודים אקדמיים לסטודנטים עם מוגבלויות. 

כיצד המוסדות ללימודים אקדמיים מנגישים ומבצעים התאמות לטובת סטודנטים עם מוגבלויות?

המודעות לחשיבות ההנגשה וביצוע התאמות עבור סטודנטים עם מוגבלויות הולכת וגוברת בציבור הרחב בכלל, ובמוסדות להשכלה גבוהה בפרט. כדי להקל ולסייע לסטודנטים עם מוגבלויות ניתן לבצע התאמות שונות כגון:

  • התאמות פיזיות כמו התקנת רמפות, הרחבת פתחים, מעליות ואמצעים נוספים. חשוב להסיר מכשולים ולתכנן מקומות הושבה מותאמים לבעלי המוגבלויות, לרבות אישור כניסה לכלבי הנחייה, ציוד טכנולוגי ייעודי ועוד.
  • התאמות להקלה על סטודנטים עם מוגבלויות כמו הקלות בחובת הנוכחות, הארכת זמן במבחנים, אמצעים ללמידה מרחוק, הפסקה במהלך מבחנים וכו'.
  • התאמות פדגוגיות כמו שיעורים מוקלטים, התקנת מסכים גדולים באולמות ובכיתות הלימוד, הקראת בחינות בעל פה, שימוש ברשמקול, הנגשת חומרי הלימוד ועוד.

המאמרים האחרונים

תוכן עניינים
סטודנטים עם מוגבלויות אתגרים
כיצד אנשים עם מוגבלות משלבים בלימודים
מחקרים
כיצד אנשים עם מוגבלות משלבים בלימודים

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הקימה לפני כשבע שנים מרשם ייעודי של אנשים עם מוגבלות בישראל. מטרת המרשם היא לאסוף מידע אמין ומבוסס לצורך הפקת נתונים סטטיסטיים