יעוץ פסיכולוגי בצ
המומחים של אביליקו
עבודה נגישה
אהבה בלי מגבלות
המדריך לחופשה נגישה

בעיות קשב וריכוז אצל מבוגרים


חיה
תאריך:10/08/2016
תגיות: 
שלום, אני סטודנטית להוראה, בת 21. בערך בגיל 9 אובחנה אצלי בעיית קשב ריכז והיפראקטיביות. עשו לי אבחון מסודר אצל נירולוג,מבחן tova ובאמת יצא שיש לי בעיה מסויימת, לא חמורה ולא מוקצנת, אבל לא סתם שלחו אותי לאבחון. באותה תקופה לא היה נפוץ לחלק ריטלין ומכיון שההפרעה לא פגעה לי משמעותית בשום תחום- (לימודי,חברתי,משפחתי,תעסוקתי)- הנוירולוג החליט שמיותר לתת לי ריטלין. ובאמת הוא צדק, עברתי את שנות התיכון בשלום, תעודת הבגרות שלי עם ציונים מצויינים ומעלה. מבחינה חברתית לא היו בעיות חריגות, יש לי חברות טובות, מצליחה לייצר קשרים בקלות ולשמור על הקשרים החשובים לי. אפשר אפילו לומר שיש לי יכולות בינאישיות גבוהות מהרגיל. זה הצד התקין של הסיפור, עכשיו לצד המתקשה יותר. בשנה האחרונה נתקלתי בקשיים רבים יותר מבעבר. עברתי השנה בערך 8 עבודות, הסיבה העיקרית- שיעמום. לא ראיתי איך אני מצליחה להמשיך לעבוד בעבודות כל כך טכניות כמו קופה או הכנת קפה. אז קפצתי מעבודה לעבודה. מה גם שאני לא רואה כל ערך בלהישאר בעבודות הנ"ל. בעבודות חינוכיות, עם אנשים או חניכים או תלמידים- אני מתמידה ביותר, אפילו פרפקציוניסטית. גם כי זה מעניין אותי ובעיקר כי אני רואה בכך ערך. אני מוצאת עצמי בסוף כל יום, למרות שהשעה מאוחרת, במקום להיכנס לישון מחפשת מה עוד לעשות. מרגישה שהיום שלי לא ממוצה. שחסר משהו. שיש עוד. דבר זה גורם לי לישון פחות, לקום עייפה, ולהמשיך את מעגל הקסמים. ההורים שלי טוענים כלפיי שיש לי בעיה חמורה שאני לא מודעת אליה, שהבעיה הזאת עלולה להשתלט לי על החיים אם לא אטפל בה. אני מסכימה איתם שיש לי בעיה מסויימת, אבל הבעיה הזאת היא חלק ממי שאני, ואני גם אוהבת אותה. זה גורם לי לחשוב מחוץ למסגרת, זה גורם לי להתמסר עד הסוף לכל מטרה שאני רוצה לכבוש, זה גורם לי לאנרגיות שהרבה אנשים מבקשים. נכון, אני לא כמו כולם, אבל זה מה שיפה ומיוחד. וצריך אנשים כאלה. ואלברט איינשטיין היה עם בעיות קשב וריכוז והוא שינה את העולם. ולכן, אין בי רצון אפילו הקטן ביותר, לקחת ריטלין ולהפוך להיות זומבי של ציונים ותוצאות, ולהיות כמו כולם. אני מרגישה שזה יכבה אותי. וכבר ראיתי חברות שלי שלקחו והן נראות כמו כלב מאולף. עוד נקודה, בכל החומר שחיפשתי על אנשים מבוגרים עם בעיות קשב וריכוז, מתועדים אנשים שהתקשו בלימודים,שחוו כשלונות רבים ומתוך כך הערך העצמי והביטחון העצמי שלהם ירד. בעלי דימוי עצמי נמוך ועוד תיאורים דומים. אני חייבת להבהיר- אני לא כזאת. וזו אולי הסיבה שהתרחקתי עד כה מלנסות לטפל בזה. אין לי בעיות ערך עצמי, אני אוהבת את עצמי מאוד ובטוחה שמי שאני. יש לי עליות וירידות כמו רוב האנשים, אבל הכיוון הכללי הוא כלפי מעלה. יש לי שאיפות גבוהות וחלומות גדולים. ואני מתכווונת לנסות להגשים את כולם. מה המומחים אומרים? נתקלתם כבר בכזאת תופעה? בעיות קשב ריכוז והיפראקטיביות, אבל לגמרי לא בעיות בדימוי העצמי? ואיך אתם ממליצים לי לטפל קצת בתופעות? בלי לכבות את כל מי שאני? תודה.

תגובות

יש להתחבר לאתר על מנת להוסיף תגובה חדשה

התרשמתי מאוד מהמודעות שלך למצבך וההבנה והמיקוד לצרכייך האישיים. אני רואה כי פיתחת יחס בריא כלפי המגבלות שלך וכי את משתמשת בתכונותייך בתבונה על מנת להחמיא לייחודיות שבך תוך כי חיפוש אלטרנטיבות בריאות שיישמרו על בריאותך הפיזית וישאירו אותך צלולה, יצירתית ומלאת חיוניות. כל הכבוד!


גם לגבי התייחסות הנוירולוג אליו פנית, אני מצדדת בקביעתו כי כל עוד אין פגיעה חמורה בתפקוד אין זה מן ההכרח ליטול תרופות. בכלל זה אוסיף כי תרופות לרוב נותנים מענה מוגבל ולא לאורך זמן ולכן יש לנסות להיעזר בשיטות אחרות שאפרט בסוף.

במענה לשאלתך, האם גם אצל אחרים קיימת התופעה של הפרעות קשב ללא דימוי עצמי נמוך? – אז בוודאי שכן. דימוי עצמי נובע מאיך את מעריכה את מקומך במציאות סביבך ובין אנשים בקרבתך. כפי שניתן לקרא את מודעת לחלוטין מיכולותייך וממגבלותייך ולכן את מתנהגת ומתפקדת בהתאם. לכן, באמת אין בעיה שהדימוי העצמי שלך יהיה נמוך יותר.

התופעות אותן את מתארת - שיעמום מצד אחד וחוסר מיצוי מצד שני, מתגברות בעידן הדיגיטלי מרובה הגירויים, בו התקשורת מתבצעת בכמה ערוצים במקביל. חשוב לדעת כי יכולת הריכוז שלנו אשר יועדה לבצע משימה אחת בכל פעם – נדרשת בעידן החדש לבצע כמה משימות בו בזמן וזה בא על חשבון רמת הקשב והריכוז שמוקצים לכל משימה, ולא פחות חשוב הלחץ הנפשי אליו אנו נכנסים עקב ריבוי המשימות ברוב שעות היום. משתמע מכך, שאם התרגלנו להתנהל בקצב ובדרישות העידן החדש, הרי שבזמן שישנה לפנינו רק משימה אחת מתמשכת , נמצא עצמנו משועממים מהר מאוד.


עודף גירויים עשוי לגרום לאדם לתחושת בלבול והחמצה, מאחר והוא נתון תמידית בתחושה כי הוא פספס משהו חשוב ולכן מתקשה לחוש שלווה. לעומת זאת, מחסור בגירויים יוצר תחושת שעמום, אשר מסיטה את האדם ממשימתו, וגורמת לו לחפש גירויים אחרים/נוספים. צריך למצוא את נקודת האיזון בה נוכל לסנן מידע לא רלוונטי ולמקד את תשומת הלב בדברים ספציפיים (בין אם הם מעניינים או משעממים), ולעשות זאת לאורך זמן בצורה יעילה. כמו כן לדעת לתעדף משימות ולקבל החלטות מהירות ונכונות בזמן אמת. היכולת הקוגניטיבית לארגן ולנהל את עצמך (להבדיל בין עיקר לטפל, שליטה עצמית, דחיית סיפוקים וכדומה) נקראת "תפקודים ניהוליים". לא מעט מהסובלים מהפרעת הקשב חווים ליקויים בעוצמות שונות בתפקודים הניהוליים שלהם ויש אף מחקרים הסוברים כי זהו מקור הקושי של תופעת ה- ADHD.


על מנת להתגבר על התופעות הללו ולבקשתך לגבי טיפול – המלצתי היא אימון מוח קוגניטיבי בשיטת AttenGo. זהו כלי ממוחשב שמצליח בעזרת התניה ומשוב להגביר את הריכוז בכל מיני מצבים למשל בסביבה משעממת ובסביבה עם הסחות דעת. זה מקנה יכולות גבוהות בכל אותם מקומות בהם נופלים בעלי הפרעת הקשב, למשל: מהירות תגובה שכלתנית, שליטה באימפולסיביות, התמקדות יעילה במשימה אחת לאורך זמן, יכולת קבלת החלטות מהירה ונכונה ועוד. תוכלי לקרא על שיטת "אטנגו" באינטרנט או בפנייה אישית .


ריקי סימון, 14.08.16 15:45
<a href="index2.php?id=7283&lang=HEB">ריקי סימון</a>

חיה שלום, מה שאת מתארת מוכר גם בפרקטיקה (אני אישית מכיר תופעות כאלו) וגם בספרות של מבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז. הטיפול במצב זה הוא טיפול פסיכולוגי ממוקד בתחום התפקודים הניהוליים עם שימוש בCBT ממוקד בהפרעת קשב וריכוז. זה מתאים גם אם התפקוד שלך לא עונה על כל הקריטריונים של הפרעת קשב וריכוז וגם אם יש לך ו/או אולי אין לך הפרעת קשב וריכוז מלאה. אפשר לטפל בתופעות שאת מדברת עליהן באופן חד משמעי וזאת בלי לכבות את כל מיה שאת.

ליאור יואל, 11.08.16 13:51
<a href="index2.php?id=1973&lang=HEB">ליאור  יואל</a>

שלום לך, קראתי בעיון רב את פנייתך לעזרה. מצאתי בדברייך שאת מודעת היטב ל"מצב" בו הינך נמצאת הן בעבר והן כיום.לכן איני קורא ל"מצב" בו הינך נמצאת "בעיה" אלא "קשיים"איתם ניתן להתמודד בחיי היום יום. היות והתמחותי מתמקדת בילדים ובבני נוער הייתי ממליץ לך בחום לפנות למומחים בתמיכה ובעזרה למבוגרים להם נסיון וידע בהדרכת מבוגרים להם קשיי קשב ורכוז. במידה ותרצי המלצות לגורמי יעץ בתחום זה אשמח לתת לך המלצות ושוב אומר את דעתי הצנועה "זו לא בעיה חמורה אלה הם קשיים איתם התחלת להתמודד וזוהי תחילת הדרך והנך פועלת באופן הראוי להערכה. אך חשוב לא לטאטא את הקשיים מתחת לשטיח וחשוב להתמודד איתם. סומך עליך בהתמודותך עם הקשיים. נ.ב במידה ותרצי המלצות למטפלים התחומי הקשב אשמח לתת לך בברכה ובכבוד רב גלי.

גלי רסיס, 10.08.16 21:01

שלום לך, אינך חייבת שיהיו לך כל המאפיינים. הפרעת קשב וריכוז אינה בעית אנטלגנציה אלא בעית יכולת. בעיה עם כישורים ניהוליים. זמן, דחיינות, קבלת סמכות, מוסחות, שעמום, וכדו'. קשה לאנשים הסובלים מבעית קשב וריכוז להתמיד במקום אחד והם משתעממים בקלות. הרבה מהם פונים למגזר הפרטי. מאמן יכול לתת לך כלים להתמודד עם הקשיים שלך. הבעיה אינה חולפת אלא משתנה כשמתבגרים בעוצמתה בד"כ כי לומדים קצת יותר לשלוט סמפטומים. מציעה לך להיכנס לאתר שלי ולקרא עוד melevellev.co.il או לקרא יותר באנטרנט. טליה המאירי ישי

טליה המאירי ישי, 10.08.16 15:14

למעלה