יעוץ פסיכולוגי בצ
המומחים של אביליקו
עבודה נגישה
אהבה בלי מגבלות
המדריך לחופשה נגישה

הבלוג של ורד לב



16.07.2010 | 17:24

ההנקה היא דרך ההאכלה הביולוגית של צאצאי משפחת היונקים באשר הם.

הנקה היא הנורמה, היא בטבע שלנו וזו הציפיה הביולוגית המולדת של כל תינוק שנולד- להיות מוזן על ידי אמו במזון המותאם לו ביותר בכל הרמות, חלב האם.

לאורך כל ההסטוריה-  כ 100,000 דורות  עד כה- בני האדם גדלו ושגשגו על בסיס חלב אמם, בעוד שתחליפי החלב למיניהם (תמ"ל- תרכובות מזון לתינוקות) הוכנס לשימוש רק ב 3-4 הדורות האחרונים.

נקודה חשובה למחשבה- אין עוד אף מין בטבע שיאכיל את צאצאיו בחלב של בני מין אחר!

בזאת בעצם יכולתי לסיים את המאמר שלי, מה שהיה הופך אותו למאמר הקצר ביותר שנכתב בנושא J אולם, אנחנו חיים בעידן של ידע ורפואה המבוססת על הוכחות מדעיות (EBM- Evidence Based Medicine) ולכן מן הראוי שאחלוק עמכן את הראיות המדעיות שהוכחו כבר לגבי חשיבות ההנקה. בכוונה אינני משתמשת במושג "יתרונות" ההנקה, כי כפי שכבר ציינתי, ההנקה היא הנורמה וטוב להבין מדוע זה כך:

תזונה אופטימלית

חלב אם הוא ספציפי לכל מין מבחינת השלב ההתפתחותי בו הוא נולד.

כך שחלב של פרה מתאים בדיוק לעגל שלה, הנדרש לבנות את מסת השרירים שלו במהירות לאחר לידתו, ולכן הוא עשיר מאד בחלבונים. אנחנו, בני האדם, נולדים כשגופנו אינו בשל עדיין לקליטת כמויות גדולות כאלה של חלבון ולעומת זאת הצורך שלנו הוא להגדיל באופן משמעותי את גודל המוח, כך שעד גיל שנתיים הוא ישלש את משקלו ויגיע לכ-80% מגודלו הסופי. לשם כך חלב האם עשיר מאד בלקטוז, סוכר החלב, הדרוש לצמיחה אופטימלית של המוח ואחוז החלבון בו נמוך יחסית.

הרכב המשתנה לפי הצורך

הרכב חלב האם משתנה ככל שהתינוק גדל ומשתנה בעצמו והוא תלוי בשלב ובדפוס ההנקה, בעונה, באזור מגוריו, במיקומו של התינוק במשפחה ועוד. עוד במהלך הנקה אחת ישנה החלב את הרכבו, מתחילתה ועד סופה. זה יתחיל מחלב עשיר בסוכרים ובאנרגיה זמינה ויעבור בהדרגה לחלב שומני ומשביע יותר לקראת סוף הארוחה (גם אם היא ארכה 5-10 דקות!)

האין זה נפלא וחכם כל כך, שהטבע ערה לשינויים העוברים עלינו ויצרה כך מזון שחי ומשתנה ביחד איתנו?

מה אומרים המחקרים?

אביא פה בקצרה את המידע הידוע בנושא. מן הסתם ניתן ללמוד עוד הרבה בכל נושא באופן ספציפי, אשמח לעזור בהפניות ובהרחבת המידע.

ההנקה חשובה לתינוקות:

  • תינוקות יונקים חולים פחות במחלות זיהומיות ובמחלות כרוניות מסוימות
  • הנקה מפחיתה את הסיכון להתעוררות אלרגיות
  • הנקה מפחיתה את הסיכון לפתח סוכרת נעורים (type 1)
  • בקרב תינוקות יונקים יש אחוזי אשפוז ותמותה נמוכים באופן יחסי
  • ההנקה מבטיחה התפתחות אינטלקטואלית אופטימלית
  • ההנקה מגנה בשיעורים גבוהים יותר מפני תסמונת המוות בעריסה (SIDS)
  • הנקה מבטיחה גדילה והתפתחות תקינות
  • עצם היניקה תורמת להתפתחות תקינה של הפה, הלסת והפנים

ההנקה חשובה לאמהות: 

  • לאמהות מניקות יש סיכון נמוך יותר לפתח סרטני שד ושחלות
  • הנקה תורמת לכיווץ הרחם לאחר הלידה ולחזרתה לגודל המקורי
  • נשים שהניקו נמצאות בסיכון נמוך לפיתוח אוסטיאופרוזיס ושברים בירך
  • הנקה מאפשרת מרווחים אופטימליים בין לידות, בעוד שבהחלט אפשר להרות בהנקה
  • חלב אם הוא זול, זמין ונוח לשימוש
  • אמהות מניקות חוזרות מהר יותר לגיזרה, במיוחד באזורי "חגורת ההנקה" (ירכיים, ישבנים, בטן)

נקודות שחשוב לקחת בחשבון בנוסף

  • להנקה השפעה חיובית על הסביבה, מאחר ואינה תורמת לזיהום הסביבה ולשאריות פסולת
  • להנקה יתרונות כלכליים רבים למשק הבית: זולה, זמינה, "צורכת" פחות ימי מחלה של ההורים
  • ישנם גם יתרונות כלכליים למעבידים ולחברה בכלל: תינוקות יונקים משתמשים פחות במערכי הבריאות למיניהם והעובדים מפסידים פחות ימי עבודה 

לאחר קריאת כל זאת, לא פלא אם כן שההמלצה הרשמית של WHO וארגוני בריאות בעולם היא על הנקה בלעדית במשך 6 חודשים החיים הראשונים, ללא תוספת של מזון, מים, תה וכדומה. לאחר מכן, ניתן להמשיך ולהניק בשילוב עם מזונות מוצקים עד גיל שנתיים ואף מעבר לכך, כל עוד האם והילד מעוניינים בכך.

מקורות תמיכה

חשוב לדעת שאם הדברים אינם מסתדרים, אם יש שאלות וקשיים יש עם מי לדבר ויש הרבה מה לעשות.

הקו החם של ליגת לה לצ'ה ישראל  1599-525-821   http://www.lllisrael.org.il/default.asp המציעה גם קבוצות תמיכה לאמהות מניקות.

יש מדריכות ויועצות הנקה מוסמכות המגיעות לביקורי בית פרטיים. ארגון יועצות ההנקה המוסמכות http://www.iaclc.org.il/index.php

ישנן קהילות תמיכה מעולות באינטרנט, חלקן מנוהלות ע"י יועצות הנקה מוסמכות.

חשוב שלא תהיי לבד ותוכלי ליהנות מההנקה על כל רבדיה.


תגובות
אין תגובות לפוסט

פסוריאזיס (ספחת) היא מחלת עור כרונית בעלת מרכיב גנטי, הנפוצה בקרב כ- 3% מאוכלוסיית העולם (רק בישראל ידועים מעל 100,000 חולים במחלה).

המחלה אינה מדבקת.

מופע המחלה

  • התחלקות מהירה של תאי העור מהיווצרותם בשכבה הבזאלית ועד להגיעם לשכבת העור העליונה, האפידרמיס. אם לתא עור רגיל לוקח זמן של כחודש מהיווצרותו ועד שהוא מת והופך לקשקש, אצל חולי פסוריאזיס, בגלל התהליך המואץ, זמן זה "מתכווץ" ל 3-4 ימים בלבד!כך שישנה הצטברות קשקשת ונגעים עוריים אדמדמים- סגולים. נגעים אלה נוטים להיות יבשים, מגרדים, נוקשים וכואבים.
  • עקב התהליך המואץ, התא אינו מספיק לאבד את הגרעין שלו ולכן יהיו התאים המתים- הקשקשים בעלי גרעין. זהו תהליך של קרטינזציה שאינו נורמלי.
  • ישנו מרכיב דלקתי במחלה.

סימפטומים אופייניים לפסוריאזיס

  • תפרחת סימטרית
  • מופיעה בעיקר בקרקפת, בשטחים חיצוניים: מרפקים מהווים מקום בולט, ברכיים וציפורניים.
  • המיקום משתנה מאדם לאדם, וגם באותו אדם יכול להשתנות.
  • קצב המחלה יכול להיות כרוני ואיטי מאוד, גלי למשך שנים (התפרצות ולאחר מכן
    התקף חוזר לאחר מספר שנים) ויכול להיות קצב קבוע. קשה לצפות את המהלך.
  • המחלה מופיעה יותר בקרב בעלי עור בהיר ופחות בקרב כהי עור.
  • אין הבדל בין גברים ונשים בהופעת המחלה.
  • ההתפרצות הראשונית של המחלה יכולה להיות בגיל שנתיים ואף בגיל 50-60, אך הטווח הנפוץ לפריצתה הוא בין גילאי 20-40.
  • המחלה מחמירה בחורף ומראה שיפור בחודשי הקיץ, עקב החשיפה לאור השמש.

גורמים מעוררים או מחמירים 

נמצא כי המחלה יכולה להתעורר או להחמיר בעקבות אחד מגורמי הסיכון הבאים:

  • לחץ נפשי רב
  • פגיעות פיזיות בעור (פצעים, ניתוחים)
  • מאמץ גופני רב
  • נטילת תרופות לבעיות לב ודם, מחלות נפש (ליתיום)
  • בעקבות דלקות גרון מלוות בסטרפטוקוקים
  • עישון וצריכת אלכוהול
  • השמנה
  • חשיפת יתר לשמש

סוגי פסוריאזיס

  • פלאק- פסוריאזיס וולגריס  Plaque psoriasis / psoriasis vulgaris  - הסוג הנפוץ ביותר. בדרך כלל הקשקשת מופיעה באזור מפרקים וקרקפת, ברכיים וציפורניים.
  • פסוריאזיס אינברסה  Inverse psoriasis - הקשקשת מופיעה באזורים פנימיים וקפלים כבתי שחי מפשעת וטבור, בניגוד לסוג הנפוץ המופיע באזורים חיצוניים של הגוף.
  • גוּטָטֶה פסוריאזיס   Guttate psoriasis    - נקודות אודם קטנות, מופיעה בעיקר בילדים לרוב לאחר זיהום חריף כדלקת גרון שנגרמה על ידי חיידק מסוג סטרפטוקוק.
  • ארטריטיק פסוריאזיס Psoriatic arthritis - פסוריאזיס המופיע עם דלקת פרקים.
  • פוסטולר פסוריאזיס  Pustular Psoriasis - צורה לא שכיחה בה מופיעים נגעים המכילים מוגלה על גבי כפות הידיים והרגליים (Zumbush). המוגלה לא מכילה חיידקים ועל כן אינה מדבקת. קיים תת סוג הנקראת Generalized postural psoriasis שהינה אגרסיבית יותר, לעתים קרובות אחרי גלי חום גבוהים המגיעים עד 40 מעלות. נחשבת כמסכנת חיים.
  • פסוריאזיס אריתרודרמה Erythrodermic psoriasis - כל הגוף נגוע בפסוריאזיס והעור אריתומטוטי (אדום), לעתים קרובות הרמזים היחידים המעידים על פסוריאזיס הם שינויי ציפורניים וחוסר מעורבות של הפנים. יכולה להופיע אחרי הפסקה מהירה של סטרואידים סיסטמיים.
  • יש פסוריאזיס ספציפי לאזורים מסויימים, כמו: פסוריאזיס בציפורניים, בקרקפת ובאיברי המין.

הגורמים למחלה לפי הראייה הנטורופתית

הנטורופתיה מתייחסת לאדם כמכלול ועושה הקשרים בין המופע החיצוני של הדברים לבין הסיבות הפנימיות העמוקות שלהם. הן ברובד הפיזי והן ברובד הרגשי- רוחני.

לפיכך, ישנם כמה גורמים חשובים המופיעים במחלה זו:

  • רעילות במעיים ובדם
  • קנדידה
  • עיכול חלבון לא תקין
  • בעיה בתפקודי כבד
  • שתיית אלכוהול
  • תזונה קלוקלת
  • חסרים תזונתיים
  • סטרס

חומצות שומן חיוניות- אומגה 3

השומן מכיל את חומצות השומן ואת עיקר המאגר האנרגטי של הגוף. חשיבות רבה יש  ליחס שבין שתי חומצות השומן הרב בלתי רוויות, אומגה – 3 ואומגה – 6  בגופנו. היחס הנכון וזה שהיה קיים עד למהפכה התעשייתית, הוא 1:1. כיום בעולם המערבי ובישראל בפרט קיים יחס של עד 1:40 לטובת האומגה 6. מייחסים זאת לשימוש הנפוץ במרגרינה ושמנים מוקשים הנחשבים פרווה, ולתזונה עתירת הדגנים הנפוצה מאד במערב ומגבירה את כמות האומגה-6 בתפריט.

חשוב לציין: חשיבותן של חומצות השומן מסוג אומגה – 6 אינו נופל מחשיבותן של חומצות השומן מסוג אומגה – 3, שתי הקבוצות חיוניות לגוף, שתיהן אינן מיוצרות על ידי הגוף וללא כל אחת מהן, תפקודן של המערכות השונות בגוף כושל.

אולם – הזמינות הרבה של אומגה – 6, כנגד חוסר הזמינות של אומגה – 3, גורם לעודף משמעותי של אומגה – 6  בגופנו.

המבנה המולקולרי הדומה של 2 חומצות השומן, מאפשר להן להחליף זו את זו. בדרך כלל החומצה הארכידונית AA  מקבוצת אומגה – 6 הזמינה בגוף, מנצלת את חוסר הזמינות של חומצת ה -  EPA מקבוצת אומגה - 3, נכנסת במקומה לממברנת התא וגורמת לתופעות שליליות שונות, כמו ייצור גורמים מתווכי דלקת ומעוררי אלרגיות. 

הקשר בין אומגה 3 ופסוריאזיס

נמצא כי החולים במחלה ראו תועלת בהוספת אומגה 3 מסוג DHA ו- EPA [1]. ניתן להבין זאת אם נזכור שבמחלה ישנו מרכיב דלקתי ועבודת יתר של מערכת החיסון.

מחקר שבדק את הקשר בין מחלות דלקתיות ואוטואימוניות לבין אומגה 3 מצא כי מאחר ובפסוריאזיס יש ייצור עודף של לויקוטריאנים (חומרים מעוררי דלקת) שייצורם מוגבר ע"י AA [2] הרי שמתן EPA מוריד משמעותית את רמות הלויקוטריאנים [3].

מחקרים נוספים מצאו כי נטילת אומגה 3 לצד התרופות הקונבנציונליות מפחיתה משמעותית את תופעות הלוואי מתרופות אלה, כמו היפרליפידמיה ורעילות כלייתית [4].

מחקר שבדק חולים במחלות נפש ופסוריאזיס הנוטלים ליתיום באופן קבוע מצא כי נטילת אומגה 3 במינונים גבוהים של 4-6 גרם ליום לפחות הפחיתה את תופעות הפסוריאזיס באופן משמעותי. עם זאת, עם הפסקת נטילת האומגה 3 נצפתה חזרה בתופעות המחלה [5].

מסקנה

בתכנית הטיפולית לחולי פסוריאזיס יש לקחת בחשבון מזונות ותוספים המסוגלים לספק רמה גבוהה וטובה של אומגה 3.

מקורות:

[1] Mayser P, Mrowietz U, Arenberger P, Bartak P, Buchvald J, Christophers E, Jablonska S, Salmhofer W, Schill WB, Krämer HJ, Schlotzer E, Mayer K, Seeger W, Grimminger F.: "Omega-3 fatty acid-based lipid infusion in patients with chronic plaque psoriasis: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled, multicenter trial", J Am Acad Dermatol. 1998 Apr;38(4):539-47.

[2] Ziboh VA: 3 polyunsaturated fatty acid constituents of fish oil and the management of skin inflammatory and scaly disorders. In Simopoulos AP, Kifer RR, Martin RE, Barlow SM (eds):"Health Effects of 3 Polyunsaturated Fatty Acids in Seafoods," vol. 66, World Rev Nutr Diet. Basel: Karger, pp425 –435,1991 .

[3] Lewis RA, Lee TH, Austen KF: Effects of omega-3 fatty acids on the generation of products of the 5-lipoxygenase pathway. In Simopoulos AP, Kifer RR, Martin RE (eds):"Health Effects of Polyunsaturated Fatty Acids in Seafoods." Orlando, Academic Press, pp227 –238,1986 .

[4] Allen BR: Fish oil in combination with other therapies in the treatment of psoriasis. In Simopoulos AP, Kifer RR, Martin RE, Barlow SM (eds):"Health Effects of 3 Polyunsaturated Fatty Acids in Seafoods," vol. 66, World Rev Nutr Diet. Basel: Karger, pp436 –445,1991 .

[5] GRAD W. AKKERHUIS, M.Sc. and WILLEM A. NOLEN, M.D., Ph.D.: "Lithium-Associated Psoriasis and Omega-3 Fatty Acids", Am J Psychiatry 160:1355, July 2003

 


תגובות
אין תגובות לפוסט
16.07.2010 | 17:15

אנשים רבים שואלים אותי 'מהי נטורופתיה'? ולכן החלטתי לכתוב על כך. 

נטורופתיה היא שיטת ריפוי הוליסטי רחבת יריעה.

הנטורופתיה כשיטת טיפול התפתחה במשך מאות ואלפי שנים ועברה דרך איסוף ידע שבטי ומסורתי לפי אזורי העולם השונים עד הגיעה לעולם המערבי על מחקריו ומסקנותיו.

ואכן הנטורופתים של היום לומדים בבתי ספר הן את הפן התזונתי הקלאסי, עם שלל מחקרים ומאמרים מקצועיים והן את הפן ההוליסטי הרואה את האדם כמכלול שלם של תכונות, דפוסים ונטיות ומתייחסים אליו כבעל עולמות רגשיים ורוחניים ייחודיים המשפיעים על עולמו הפיזי.

הנטורופתיה רואה חשיבות עליונה להסתכלות שלמה ורחבה על מכלול החיים המקיף את האדם: על אורח חייו, פעילותו הפיזית-רגשית- רוחנית במרחב חייו, נטיותיו והדפוסים השולטים בו, הבחירות שלו, תזונתו, מערכות היחסים המקיפות את חייו. זאת לעומת הסתכלות המפרידה איברים ומערכות, המקטלגת מחלות ומיחושים. מתוך הרעיון שמחלה באיבר פיזי תגיע ממקור עמוק יותר ויש פה הזמנה לחיפוש ומחקר אמיצים.

לנטורופת יש ארגז כלים רחב המאפשר לו לבחור לפי מצב המטופל, נטיותיו, דפוסיו והעדפותיו.

נעשה שימוש בשיטות אבחון מגוונות, החל מבדיקות מעבדה, צילומי רנטגן ועד לשיטות אבחון ייחודיות כמו אירידיולוגיה- אבחון בקשתית העין, אבחון בכף הרגל, בלשון, בציפורניים ותמיד יהיה אלמנט התשאול, השיחה עם המטופל והנסיון להבין ממנו איך הוא רואה את הדברים.

שיטות אלו נותנות תמונה רחבה ומעמיקה של מצבו הפיזי, הרגשי והרוחני של האדם ומסייעות בבחירת סוג הטיפול ועוצמתו.

הטיפול הנטורופתי מבוסס על תזונה נכונה, שהרי המזון הוא המזין את גופנו ותורם להיווצרות תנאי חיים אופטימליים.

אורח החיים המערבי מביא עמו פיתויים תזונתיים רבים, הטומנים בחובם מחלות כמו סרטן, מחלות לב וכלי דם, סכרת, השמנת יתר, בעיות נשימה כרוניות, מחלות של דרכי העיכול, אלרגיות, בעיות פריון ועוד ועוד. בדרך הנטורופתיה לומדים לאזן את המזון הנכנס באופן קבוע לגופנו, לומדים לבחור נכון, לומדים להתנקות ולהקשיב לגוף ולצרכיו המשתנים.

הנטורופת ייעזר גם בצמחי מרפא, פרחי באך, טיפולים במגע, רפואה סינית, הומיאופטיה, טיפולים אנרגטיים, מודעות ועוד.

אחת מהנחות היסוד הבסיסיות ביותר בשפה הנטורופתית היא כי הגוף יודע לרפא את עצמו, עלינו רק לספק לו את התנאים המתאימים לכך. אם נשכיל לא להתערב שלא לצורך, יוכל הגוף לתקן את מה שדורש תיקון. שהרי יש לנו מערכת חיסון חכמה ביותר ומנגנוני פירוק ובנייה פעילים ביותר.

מהם אותם "תנאים מתאימים"? מנוחה מספקת, שתייה מספקת, תזונה המתאימה למצב (ישנם מצבים בהם לא נרצה להכביד עם תזונה מורכבת), צומות למיניהם, טיפולי גוף לפי הצורך, מודעות והכוונה הנכונים למצב.

אלו תנאים המתאימים הן לטיפול במחלות למיניהם והן לתחזוקה כללית. כל מצב ידרוש תנאים המותאמים באופן אישי וקשה לומר שיש המלצה אחת גורפת המתאימה לכל מצב. יש חשיבות גדולה להתאמה אישית לאדם ולמצב בו הוא נתון פיזית, רגשית ורוחנית.

מטרה חשובה של הטיפול הנטורופתי היא ללמד את המטופלים ולהדריך אותם לפתח את הקשב לגוף שלהם על מנת שיוכלו לעזור לעצמם בדרך הריפוי. זוהי דרך בה לומדים אנשים לקחת אחריות על מצבם בחיים, ברמות השונות, על מנת לערוך את השינויים הנדרשים בכדי לשפר את מצבם.

הנטורופתיה היא דרך נפלאה ללמוד את שפת הגוף. שהרי מחלה אינה מגיעה סתם, זוהי  הזדמנות לחידוד הקשב, לכיוונון עדין ולהתאמה למה שנכון באמת לכל אחד ואחת.

אם שומרים על איזון טוב בין החיים הפנימיים לחיצוניים, אין צורך להגיע למצב של מחלה.

 

 

 

 


תגובות
אין תגובות לפוסט
כיצד לשפר את יכולת הגוף לספוג ברזל (עורך האתר)

אנשים רבים מגלים כי יש להם בעיה בספיגת ברזל בגוף. בעיה זו נפוצה בקרב נשים בכלל ונשים בהריון בפרט, אצל תינוקות וילדים, אצל חולים במחלות כרוניות ועוד.

ככלל, ישנן 2 צורות של ברזל בטבע: heme   ו- nonheme.

הראשונה מצוייה בבשר, עוף ודגים והשנייה בביצה, מוצרי חלב, ובצומח: עלים ירוקים, דגנים, קטניות, אגוזים ועוד.

את הצורה הראשונה קל יותר לגוף שלנו לספוג והוא עושה זאת ביעילות גבוהה יותר מאשר הצורה השנייה, כך שבאופן הגיוני היינו מצפים שאנשים שהם צמחונים וטבעונים יתקשו יותר בספיגת הברזל בגופם. אולם זה אינו בהכרח המצב.

נכון שאלו המסתמכים על מקורות צמחיים בעיקר, יזדקקו למודעות גבוהה יותר ולגיוון רחב יותר של המזונות אותם הם אוכלים, אולם זו לא חייבת להיות סיבה בשלה גופם לא יספוג מספיק ברזל מהמזון.

 

ניתן לשפר את יכולת הגוף לספוג את הברזל ה- nonheme וזאת ע"י מספר דרכים: 

1. הגברת צריכת ויטמין C במזון או דרך תוספים. ויטמין C תורם לספיגת ברזל ומינרלים שונים אחרים. מחקר שבדק הוספת רק 63 גרם ויטמין C לארוחה העשירה במקורות צמחיים לברזל Fidler et al 2009)) מצא שספיגת הברזל השתפרה פי 2.9.

ויטמין C מצוי במרבית הפירות והירקות הטריים, כמו גם בעלים ירוקים, נבטים ועוד. 

2. הוספת מעט בשר בקר לארוחה. אופציה שמתאימה לאנשים שאינם צמחונים/ טבעונים. זה בא להראות שאין לנו בהכרח צורך שכמות גדולה של בשר בקר ע"מ לספק לגוף ברזל. גם הסתמכות על מקורות צמחיים לברזל והוספת מעט בשר בקר היא אופציה מתאימה (ואולי גם זולה יותר?) עבור מרבית האנשים.

כמה זה מעט? בין 50-100 גרם בארוחה.

3. הוספת עוף או דגי ים צפוני לארוחה. גם כאן לא חייבים שתהיה זו מנה מאד גדולה. 

4. בישול בכלים מברזל עשוי להוסיף ברזל לארוחה.

מה מפריע לספיגת הברזל?

  • חומצה פיטית, המצויה בדגנים, קטניות וזרעים למיניהם. ניתן להפחית את השפעתה ע"י השרייה, הנבטה וחימום/ בישול. לכן, למשל, יש הבדל משמעותי בין טחינה משומשום מלא "רגילה" לבין טחינה משומשום מלא מונבט. ספיגת הברזל מהמונבט תהיה טובה יותר. גם פה ויטמין C עשוי לבוא לעזרה ולבטל את השפעתה המזיקה של החומצה הפיטית בכל הנוגע לספיגת ברזל.
  • חלבון ביצה- כן, מסתבר שביצה מפריעה לספיגת הברזל. אולם, ודאי שאין צורך להשתגע ולוותר עליהן לחלוטין. אם צורכים מעט ביצים, כנראה שלא תהיה לכך השפעה שלילית על ספיגת הברזל. כמה זה מעט? 3-4 ביצים בשבוע כפי הנראה.
  • מינרלים המתחרים עם הברזל על הספיגה, כמו: סידן, אבץ, מגנזיום ונחושת.
  • טאנינים, המצויים בתה לסוגיו השונים (מצויים גם בתה ירוק, אם כי בכמות פחותה).
  • קפאין
  • קקאו וכל מוצריו
  • סיבים
  • צמחים שונים, כמו מנטה, נענע וקמומיל- קצת מפתיע, נכון?

ניתן להבחין שלעתים מדובר במזונות מזינים וחשובים המכילים את הגורמים מעכבי ספיגת הברזל ולכן אין זה אומר שיש להמנע מכולם באופן גורף. צריך לשקול את המצב לגופו ולראות מה כדאי להסיר מהתפריט ומה אפשר רק לצמצם, כמו במקרה הביצים.

לעתים, אפשר להפריד חלק מהמזונות המעכבים מאלו העשירים בברזל, על מנת שלא לצרוך אותם באותה הארוחה. למשל, ניתן להפריד לחם מועשר בברזל מביצים, קפה, תה, קקאו ותה קמומיל או נענע.


תגובות
אין תגובות לפוסט

למעלה