שלום לכולם.
בתאריכים 4 עד 6 במאי בעיר פרנקפורט שבגרמניה התקימה התערוכה הגדולה ביותר באירופה שבה הוצגו מוצרים שפותחו במיוחד עבור ציבור עיוורים ולקויי ראיה. תערוכה זו מתקיימת בגרמניה מדי שנה. השנה ביקרה בתערוכה זו ידידה שלי נטליה חדלונד עם בעלה ובעקבות ביקורה שם היא הכינה תוכנית מיוחדת בתחנת רדיו של עיוורים ברוסיה הנקראת ראדיו רנסיס. יש לציין כי ברוסיה יש מספר תחנות רדיו של עיוורים אבל רנסיס נחשבת לחשובה והמרכזית שבהן שבה נדונות סוגיות רבות ומגוונות בחיי העיוורים ברחבי העולם. הם מודעים היטיב לעובדה כי עיוורים דוברי רוסית חיים בארצות שונות ברחבי העולם ומנצלים עובדה זו כדי לספר על חיי העיוורים ברחבי העולם הישר מפי האנשים החיים בארצות אלה. כך יצאה שגם אני נטלתי חלק במאמץ זה כאשר הענקתי לתחנה מספר ראיונות על מצבם של עיוורים בארץ כאשר בראיונות אלה התמקדתי בתחומי ההשכלה הגבוהה, החינוך והתעסוקה.
אולם נחזור לנושא המרכזי של מכתבי זה דהיינו נושא התערוכה בגרמניה. כאמור ידידדתי הקדישה לתערוכה תוכנית מיוחדת וברצוני להביא בפניכם סיכום הדברים שעליהם דובר בתוכנית. אני גם מקווה שאבי מנ ויריב זריבי שביקרו בתערוכה זו גם ומנוים עם קוראי הפורום יחלקו עמנו את רשמיהם.
בתערוכת סייט סיטי אשר מתקיימת כאמור מדי שנה בגרמניה נטלו חלק חברות רבות ומגוונות ומבקרים רבים מרחבי העולם. באי התערוכה קיבלו הזדמנות לראות ולהתרשם מהמוצרים של חברות מרכזיות אשר עוסקות בפיתוח מוצרים יחודיים לציבור העיוורים ולקויי ראיה. השנה נטלו חלק בתערוכה 120 חברות מ 22 מדינות אשר הציגו מגוון מוצרים. מבין כלל החברות שנטלו חלק בתערוכה ניתנ לציין במיוחד את השתתפותן של החברות הגדולות בתחום פיתוח המוצרים יחודיים לציבור העיוורים ולקויי ראיה כגון: acapella group החברה הפולנית altix , החברות הגרמניות Baum ( המפתח את תוכנה קוראת מסך קוברה) וpapenmeier שתי חברות אלה נמנות עם היצרניות הגדולות ביותר באירופה לפיתוח צגי ברייל ותוכנות קוראות מסך, חברות, bones (יצרנית מכשיר המיילסטון) Code factory (מפתחת תוכנה לטלפונים סלולריים mobile speak( Dolphin (המפתחת תוכנה קוראת מסך Hal( freedom scientific (המפתחת תוכנה קוראת מסך jaws( GW Micro (המפתחת תוכנה קוראת מסך window eyes ( handytech ( יצרנית צגי ברייל) HIMS Humanware(חברה קנדית המפתחת ומשווקת מוצרים רבים לעיוורים ולקויי ראייה) olympus Optelec perkins plextalk sensotec step-hear Metec (האתר בגרמנית)
וחברות רבות אחרות.
אחת התכונות היכודיות של התערוכה בסייט סיטי נעוצה בעובדה כי התערוכה מאורגנת על ידי החברות המשתתפות בה מה שמאפשר להוזיל משמעותית לחברות הנוטלות חלק בתערוכה את עלות ההשתתפות. הכניסה למבקרי התערוכה היתה בחינם.
מגוון המוצרים שהוצגו בתערוכה היה עצום ונע ממכשירים ביתיים בסיסיים ופשוטים יחסית כגון מזהי צבע או משקל אדם ועד מערחות ממוחשבות מורכבות ביותר או מדפסות ברייל המסוגלות להדפיס עד 950 עמודי ברייל לשעה.
אחד החידושים המרכזיים של התערוכה השנה לטענתה של נטליה היה הופעתם של צגי הברייל המסוגלים להציג תרשימים גרפיים. צג כזה הציגה בתערוכה החברה הגרמנית . Metec צג זה מסוגל להציג עד 12 שורות של מידע ועד שישים תווים בכל שורה. כאמור הצג הינו גרפי ופירושו של דבר הוא שצג כזה בנוסף לטקסט רגיל מסוגל להציג גם גרפים, צייורים ותרשימים. הצג מאפשר בחירה בין מספר מצבי תצוגת המידע. מצב התצוגה הבסיסי ביותר הוא מצב שבו כל הסמלים הגרפיים מוצגים בצורת מלבנים. הצג עצמו מחולק לשלושה חלקים כשבין כל אחד מחלקיו של הצג מפריד קו אופקי. בחלק העליון של הצג מוצגת בדרך כלל כותרת החלון או שם האלמנט הנמצא בפוקוס. אם אנו למשל נמצאים בשולחן העבודה בחלק העליון של הצג יוצג השם שולחן עבודה.
בחלק האמצעי והרחב ביותר של הצג מוצגים כל סמלי שולחן העבודה.
בחלק התחתון של הצג מוצג מידע מפורט על הסמל המסומן כפעיל. אם לעומת זאת הסמן נמצא על אחת האותיות של מילה מסוימת במסמך word בחלק התחתון של הצג יופיע מידע על גופן הטקסט. בנוסף לכך הצג מאפשר להגדיל ולהקטין את גודל התצוגה של הסמלים המוצגים בצג בדיוק כפי שאנשים רואים מגדילים ומקטינים את גודל הגופנים.
נוסף על כך הצג כולל מקלדת ברייל מובנית המאפשרת לכתוב ישירות מהצג (בדומה לאופן הכתיבה המוכר למשתמשי צגי ברייל פוקוס ומשתמשי פרונטו כאן בארץ.)
נוסף על כך הצג כולל כפתורי ניווט המאפשרים ניווט קל ונוח במסמכים.
מכיוון שאף אחת מתוכנות קוראות המסך הקיימות כיום בשוק אינן מסוגלות לתמוך בהצגת אובייקטים גרפיים על צג הברייל חברת metec פיתחה תוכנה קוראת מסך משלה המאפשרת למשתמש לנצל את יתרונות הצג.
בתערוכה הוצג דגם ניסיוני של הצג אשר נמצא עדיין בשלבי פיתוח. היצרן מבטיח כי הדגם המסחרי יופיע בשוק בשלהי השנה.
מחירו של הצג יעמוד על כ45 אלף ארו בקירוב והוא ייוצר וישווק על ידי החברה הגרמנית Papenmeier
מוצר חדשני נוסף הציגה חברה גרמנית אחרת הנקראת elumo .
הנוצר עצמו נקרא pocket shoper. מדובר במוצר המורכב משני חלקים: סורק כיס זעיר ותוכנה שאותה מתקינים על מכשיר סלולרי. הפיתוח הזה מאפשר לאדם עיוור לקרוא את המידע אודות המוצר המוטבע בתוך הבר קוד. תהליך קריאת הבר קוד מתבצע באופן הבא: באמצעות הסורק הזעיר מתבצעת סריקת הברקוד והתמונה המתקבלת מועברת באמצעות חיבור הבלוטוס מהסורק לתוכנה המותקנת על מכשיר הטלפון הסלולרי. התוכנה מבצעת פיענוח ומקריאה את המידע אודות המוצר. קיימת גם אפשרות להוסיף מידע אודות מוצרים שונים למאגר הפנימי של התוכנה המותקנת על המכשיר הסלולרי. התוכנה נותנת את כל המידע האפשרי אודות המוצר כגון כמות,תאריך התפוגה, וכל מידע אחר שהטביע היצרן בתוך הבר קוד או כל מידע אחר הקיים אודות אותו מוצר במאגר המידע המובנה של התוכנה. אם לדוגמה נסרקת קופסת קרטון המכילה מיץ אנו נקבל את המידע על כך כי הקופסה מכילה ליטר אחד של מיץ תפוזים וכי המיץ הינו 100 % טבעי וכן נקבל את תעריך התפוגה שלו. בשלב זה pocket shoper מקריא בגרמנית ואנגלית בלבד אולם מפתחי המוצר מבטיחים כי בעתיד הלא רחוק תתווסף יכולת הקראה ופיענוח בשפות נוספות.
עוד מוצר מעניין הקיים כבר מספר שנים בשוק המוצרים לעיוורים ואשר לא זכה עד כה למידת החשיפה שלה הוא ראוי ללא ספק הוא מכשיר הרדיו של החברה ההולנדית solutions radio
נטליה עשתה ראיון קצר עם נציג החברה קרל רייוון.
" את המוצר שלנו החלנו לפתח לפני כחמש שנים",- מספר קרל.
"מטרתנו היתה ליצור מוצר שיכול לדלות בקלות וביעילות מידע מרשת האינטרנט. אז, לפני כחמש שנים סיפריות לעיוורים ברחבי העולם עדיין לא היו מחוברות לרשת האינטרנט ולמעשה גם עתה מספר הסיפריות המאפשרות להוריד ספרים מהרשת אל המחשב הביתי הינו מצומצם עד מאד. באינטרנט ניתן למצוא מידע מגוון ולכן אנו החלטנו לפתח מכשיר המאפשר לאנשים עיוורים גישה נוחה למידע המצוי ברשת. המכשיר המוצג בתערוכה מאפשר בין היתר לאנשים עיוורים גישה לתחנות הרדיו הרבות המשדרות ברשת,להוריד אל המכשיר פודקסטים, (דהיינו תוכניות רדיו מוקלטות) להוריד אל המכשיר ספרים וכתבי עת מוקלטים, או כל מידע אחר הקיים ברשת בפורמט אודיו שהמכשיר מסוגל להשמיע. אנו מבינים כמובן כי צעירים כיום מסוגלים להתחבר לרשת האינטרנט ולקבל מהרשת את כל המידע הנחוץ להם במגוון דרים אחרות לכן אנו מיעדים את המוצר שלנו בעיקר לאנשים מבוגרים שלהם אולי אין מחשב או שהם מתקשים בשימוש בו. אנשים מבוגרים בדרך כלל אינם אוהבים מכשירים מורכבים מדי המכילים מספר רב של כפתורים לכן בנינו את המכשיר כך שברגע שמדליקים אותו כל העבודה עם הממכשיר תתבצע בעזרת כפתור אחד. המכשיר פועל באופן הבא: כאשר מדליקים את מכשיר הרדיו הוא מיד מקריא את התפריט הראשי: תחנות רדיו,תוכניות מוקלטות,ספרים מוקלטים וכדומה. אם תבחרו בתחנות הרדיו מיד תוקרא רשימת התחנות הזמינות. לחברה יש פורטל משלה שבו נשמרים הקישורים לתחנות הרדיו ומאגרי מידע נוספים. כאשר הלקוח קונה את מכשיר הרדיו בכל מכשיר מוטבע המספר היחודי של אותו מכשיר. אם ברצונכם לשמוע תחנות רדיו ממדינה מסויימת אתם מציינים זאת בעת הקנייה והמכשיר מגיע אל הלקוח עם רשימת התחנות מהמדינה שהוא ביקש. אם ברצונכם להוסיף תחנות נוספות אתם יכולים לפנות אל החברה והם יעדכנו את המכשיר בהתאם למבוקשכם. המכשיר אפילו מאפשר להקליט הודעות ולהעביר הודעות מוקלטות בין החברים שרכשו את המכשיר. התמיכה בלקוחות מתבצעת באמצעות שליטה מרחוק. באמצעות שליטה מרחוק נציג התמיכה של החברה יכול לשנות את הגדרות שפת הממשר של המכשיר למשל או להוסיף תחנות רדיו. יתר על כן באמצעות השליטה מרחוק החברה יכולה לשדר ללקוחות המכשיר פירסומות של המוצרים האחרים שלה. למשל בהדלקת המכשיר הלקוח ישמע הצעה לקנות שעון מדבר ואם הוא מחליט לקנות את השעון תוך עשרים דקות מעת שמיעת הפירסומת הוא יקבל 20 % הנחה. אם הלקוח מעוניין בקנייה הוא יכול ללחוץ על כפתור אישור ומספר היחודי של המכשיר יופיע ברשימת המעוניינים בקנייה.
נטליה ממשיכה בסיפורה על התערוכה ואומרת כך:
" מהמוצרים שעוררו בי עניין הייתי רוצה לציין את מכשיר ה-ebook reader פרי פיתוח החברה הפולנית altix
מכשיר ה-ebook reader מאפשר לקרוא טקסטים אלקטרוניים בפורמטים שונים וביניהם PDF, TXT, daisy וכן לנגן קבצי שמע. מה שמבדיל את המכשיר הזה מהמכשירים דומים אחרים שפותחו עבור העיוורים היא העובדה כי המכשיר כולל צג בגודל 7 אינץ' לכן המכשיר מיועד לא רק לשימושם של עיוורים אלא יכול לשרת גם לקויי ראייה ודיסלקטים. מובן שכל תפריטי המכשיר מונגשים באמצעות מנוע הדיבור המובנה.
החברה הבלגית sensotec הציגה בתערוכה תוכנה ההופכת לנגיש יותר עבור העיוורים את תחום המתמטיקה. כיום עיוורים רבים הלומדים מתמטיקה או עוסקים במחקר אקדמי בתחום זה נתקלים בקשיים רבים בעת הצורך להתמודד עם נוסחאות מורכבות. התוכנה של חברת sensotec מנגישה את תצוגת הנוסחאות באופן המאפשר לפלט הדיבור להקריאן ולהציגן על צג הברייל בקוד המתמטי הנוח והמוכר למשתמש העיוור. בשלב הזה התוכנה תומכת במספר קודים מוכרים להצגת נוסחאות מתמטיות המקובלים בארצות שונות ברחבי העולם. התוכנה עשויה להיות לעזר רב לא רק לסטודנטים וחוקרים העוסקים בתחומי המתמטיקה השונים, אלא גם למורים למתמטיקה המלמדים עיוורים ולקויי ראייה
תחום מוצרים נוסף אשר הוצג בהרחבה בתערוכת סייט סיטי היו מוצרים שונים המסיעים לעיוורים להתמצא במרחב.
למי שאוהב פיתרונות ניווט טכנולוגיים מורכבים הוצגו בתערוכה מכשירי GPS. את מכשיר ה-gps הציגו בתערוכה החברה הקנדית Humanware והחברה הפולנית altix . מכשיר ה-GPS של חברת humanware מאפשר למשתמש להכניס את כתובת היעד אליו ברצונו להגיע ומכשיר ה-gps יציע את המסלול האופטימלי ובאמצעות מנוע הדיבור המובנה ינה ינחה את המשתמש עד להגעה ליעד. מכשיר ה-gps של חברת humanware תומך בספות רבות אך לא ברוסית (וכמובן שגם לא בעברית). אחד החיסרונות של מכשיר ה-gps של humanware נעוץ בעובדה כי הוא עובד רק עם מפות הבנויות בפורמט מאד ספציפי ולא עבור כל מדינה קיימות מפות בפורמט מיוחד זה.
מכשיר gps אחר הציגה החברה הפולנית altix.
מדובר בניסיון ראשוני מאד של החברה הפולנית לפתח מכשיר ניווט המיועד לעיוורים. בניגוד למכשירי humanware מכשר החברה הפולנית אינו תומך בעבודה עם מפות אלא כנקודת היעד על המשתמש להכניס את הקורדינטות המדויקות של קו האורך והרוחב הגאוגרפיים. מצד אחד לרוב המשתמשים זה עלול להיות מאד לא פשוט ולא נוח בשל העובדה כי קורדינטות גאוגרפיות מורכבות מסידרה ערוכה של מספרים אולם מהצד השני קורדינטות כאלה כמעט עבור כל אובייקט ניתן בקלות יחסית למצוא באינטרנט וכך המשתמש משוחרר מהצורך לחפש מפות של כל אזור אליו הוא חפץ להגיע.
כפי שכבר נאמר בתערוכה הוצגו לא רק מוצרים אלא גם תוכנות. אחת התוכנות שהוצגה בתערוכה היתה התוכנה Duxbury פרי פיתוחה של חברת duxbury systens המאפשרת להמיר טקסט רגיל לכתב ברייל ומיועדת בעיקר לעבודה עם מדפסות ברייל. אולם באופן מפורט ומדויק יותר יכול לספר על התוכנה נציג חברת Duxbury אשר עמו קיימה נטליה ראיון קצר.
" קוראים לי ניו קונינסקי ואני מיצג את חברת duxbury systens אנו מפתחים תוכנה הממירה כתב רגיל לברייל. התוכנה שלנו תומכת בכל הגירסאות של מערכת ההפעלה חלונות החל מהישנות ביותר ועד למערכת חלונות 7 64 ביט החדישה ביותר. המטרה העיקרית של תוכנת Duxbury הינה לבצע המרה מטקסט רגיל לכתב ברייל תוך מתן תמיכה בכל מדפסות הברייל הקיימות כיום בשוק. כיום התוכנה שלנו תומכת ביותר מ-130 שפות שונות. התוכנה תומכת בהמרה לכתב ברייל מסמכים הכתובים בפורמט word, excel, xml, html, word perfect, מסמכי open office ומסמכים במספר פורמטים נוספים. יש לנו גם תוכנה חינמית המאפשרת ליצור תרשימים וצייורים מובלטים שאותם ניתן להכניס לתוך קובץ שמומר מכתב רגיל לברייל ומדפסת ברייל תוכל להדפיס את התרשים או הציור הגרפי יחד עם הטקסט. התוכנה שלנו מכירה גם בקודים מתמטיים השונים הנהוגים בארצות שונות. בשלב זה התוכנה תומכת בקוד הנקרא nemath, כמו כן נתמכים הקוד המתמטי הבריטי, הקוד הבריטי המאוחד, unified English braille וכן התוכנה תומכת בקוד המתמטי הצרפתי. בעתיד התוכנה תתמוך גם בקודים מתמטיים נוספים הנהוגים בארצות שונות בעולם. תוכנת Duxbury נגישה לחלוטין לאנשים עיוורים ועובדת עם כל תוכנות קוראות המסך. עבור התוכנות jaws ו-window eyes נכתבו סקריפטים מיוחדים. חברת duxbury systens הוקמה בשנת 1975 . כפי שכבר אמרתי התוכנה תומכת ביותר מ 130 שפות החל מארמנית מערבית ומזרחית וכלה בזולו,רוסית,אוקראינית, ערבית, עברית, פרסית,אנגלית ושפות רבות אחרות." מספר נציג חברת duxbury systens
לאחר סיום הראיון נטליה ממשיכה בסיקור התערוכה:
"כשדיברתי עם נציגי החברות המיצגות ועם מבקרים בתערוכה שאלתי לא רק על המוצרים שהוצגו אלא גם על הרושם שעשה עליהם הארוע ובעיקר ניסיתי להבין מה היה ההבדל המרכזי בין התערוכה הנוכחית לבין אלה שקדמו לה. מכיוון שאני מבקרת בתערוכה כזאת לראשונה לא יכולתי לערוך השוואה כזאת בעצמי. אולם ממה ששמעתי קיבלתי רושם כי השנה הוצגו בתערוכה פחות מכשירים הקשורים לתחום הברייל אולם מצד שני הוצגו פיתוחים רבים בתחום השימוש בטלפונים סלולריים. כמו כן השנה באופן נרחב יותר הופיעו בתערוכה אירגונים שונים העוסקים בתחומי שיקום של עיוורים ולקויי ראייה כך שלדוברי גרמנית מבין באי התערוכה היתה אפשרות לקבל יעוץ וסיוע מאנשי מקצוע. " מספרט נטליה.
בנוסף לתצוגת מוצרים התקיים בתערוכה גם כנס בינלאומי שהתקיים בתערוכת סייט סיטי כבר בפעם השניה. בכנס אפשר היה לקבל מידע על חידושים בתחום רפואת עיניים לשוחח באופן אישי עם נציגי חברות המייצרות מוצרים לעיוורים ולקויי ראייה וביניהם עם נציגים של החברות הגדולות והמרכזיות כגון freedom scientific וחברות אחרות. בהרצאות שהתקיימו בכנס נדונו בין היתר התחומים מחלות עינים העיקריות,סוגיות בתחומי השיקום ותעסוקה של עיוורים ולקויי ראייה. בין המרצים בכנס היו הן אנשי מקצוע והן עיוורים שהגיעו להצלחות בזכות עצמם וקיבלו הזדמנות לחלוק מנסיונם האישי עם באי הכנס. בתחום רפואת עיניים חלק גדול מההרצאות הוקדשו למחלות הגלאוקומה רטיניטיס פגמינטוזה.
במרבית המקרים מחלות עינים מופיעות כבר בגילאים מבוגרים כאשר לאדם קשה יותר להסתגל לשינוי המתחולל במצבו וללמוד להשתמש באמצעי שיקום מתקדמים. לכן בכנס תסומת לב רבה הוקדשה לסוגיות השיקום של אנשים מבוגרים. בשנים האחרונות ברחבי העולם מוקמים יותר ויותר מרכזי שיקום יחודיים עבור אנשים מבוגרים וכן מפותחים אמצעים טכנולוגיים חדישים המיועדים בעיקר לשימושם של אנשים מבוגרים כאשר בעת הפיתוח ש המכשירים נלקחים בחשבון הקשיים היחודיים שבהם נתקלים אנשים מבוגרים.
בנוסף לאנשי מקצוע בתחומי הרפואה והשיקום בכנס נטלו חלק גם נציגי רשויות מקומיות וכן,עורכי דין,כלכלנים ואנשי מקצוע אחרים. מרבית ההרצאות התקיימו בשפה הגרמנית, אולם מכיוון שהכנס הוגדר כבינלאומי נשאו בו גם מספר הרצאות בשפה האנגלית.
כפי שכבר צויין הכניסה לתערוכה ולהרצאות הכנס למבקרים היתה בחינם. כמו כן כל אחד ממבקרי התערוכה היה זכאי לערוכה ללא תשלום. המידע על התערוכה ועל הרצאות הפורום היה נגיש הן בכתב רגיל והן בכתב ברייל. כמו כן ניתן היה לקבל את מפת התערוכה המודפסת בכתב ברייל מה שהקל מאד על המבקרים להתמצא בעולמות התערוכה. קטלוג המוצרים אשר הוצגו בתערוכה ניתן היה לקבל בכתב רגיל או בפורמט דייזי. החיסרון הבולט היחיד היה נעוץ בעובדה כי כל המידע הופיע בשפה גרמנית בלבד.
אם אחד המבקרים בתערוכה היה זקוק לעזרה הוא יכול היה להזמין לעצמו מלווה אולם על כך הוא היה צריך להודיע למארגני התערוכה מראש.
" קשה כמובן בתוכנית אחת בת שעה לספר על כל מה שהתרחש בארוע כה גדול כמו תערוכת סייט סיטי" מספר נטליה. " אי אפשר לדון בכל ההביטים ולספר על כל החידושים שהוצגו בתערוכה. לצערי בהיותי עיוורת מוחלטת אני יכולה לספר על אמצעי הגדלה הרבים שהוצגו בתערוכה אולם אני מקווה שבכל זאת הצלחתם לקבל רושם על כך מה זאת תערוכת סייטסיטי ומה חדש ומעניין התרחש שם. הייתי רוצה שתערוכות מסוג זה יתקיימו באופן תדיר ככל האפשר וכי בארועים מסוג זה היו מבקרים גם נציגי רשויות הרווחה נציגי השילטונות לא רק מתוך סקרנות גרדה אלא כדי להרחיב את הידע שלהם על יכולות העיוורים ולקויי ראייה על האמצעים אשר מעמידה לשירותם הטכנולוגיה המודרנית וכן הייתי רוצה לקווות שכל אותם החידושים אשר הוצגו בתערוכה יהיו נגישים גם למשתמשים הרגילים" אומרת נטליה בסיקום דבריה..
בסיומה של התוכנית ביקשה נטליה מבעלה סטיג חדלנד לסכם במספר מילים את הרשמים שלו מהתערוכה. בניגוד לנטליה סטיג מבקר בתערוכת סייט סיטי מדי שנה ויכול להסתכל עליה במבט משווה.
"ראשית כל, תערוכות כאלה כמו סייט סיטי מעוררות בי זיכרונות רבים. זה טוב מאד שארועים כאלה מתרחשים שבהם אנשים שונים יכולים להתווסף יחד כדי ללמוד על פיתוחים טכנולוגיים חדשים כדי לדון באותן בעיות משותפות שבהן נתקלים אנשים עיוורים במדינות שונות בעולם. מעבר לכך בתערוכות מסוג זה ליצרנים נפתחות הזדמנויות חדשות לחדור לשווקים חדשים. מופיעות חברות חדשות ממדינות שבעבר לא היו קיימות בשוק המוצרים לעיוורים ולקויי ראייה. אנו גם רואים כי באותן המדינות שבהן מערכות הסיוע והרווחה לאנשים עיוורים ולקויי ראייה מפותחת וחזקה כגון גרמניה, צרפת אנגליה או מדינות סקנדינוויה מאד מפותח גם שוק המוצרים לעיוורים ולקויי ראייה. אם נבחן למשל את המצב בגרמניה שבה קיים חוק המחייב כל מעסיק להעסיק נכים בשיעור של לפחות 4 % מכלל העובדים בחברה חוק כזה מעודד את פיתוח העסקים שכן כתוצאה מכך כל חמש שנים מקומות העבודה בגרמניה מחליפים כ 2500 צגי ברייל. מצב זה מאפשר ליצרניות צגי הברייל להחזיק את קצב יצור הצגים ברמה גבוהה ומאפשר לחברות גם להשקיע כסף בהמשך הפיתוח" מספר סטיג.
אחד הדברים שהרשימו אותי במיוחד בתערוכה השנה היתה הצגת הצג הגרפי. כיום ברור כי צג כזה עדיין אינו יכול להוות חלופה לצגי הברייל המסורתיים שכן מחירו הנוכחי בערך שווה למחיר בית כאן אצלנו בצפון שוודיה. 50 אלף ארו זה הרבה מאד כסף בעבור צג הברייל. יחד עם זאת עצם הופעת הקיוון הזה בפיתוח צגי ברייל היא הדבר החשוב ביותר כאן ואני חושב שבעתיד הלא רחוק בכיוון הזה יופיעו גם פיתוחים נוספים של חברות אחרות מה שיגרום למחירים של צגי הברייל לרדת. לא פחות חשובה העובדה כי בעקבות הופעת הצג הזה יופיעו רעיונות חדשניים נוספים והרעיונות הללו זוכים לדיון וליבון רציני בקרב אנשי מיקצוע. הופעת הצג הברייל תשפיע בעתיד גם על האופן ומידת השימוש של אנשים עיוורים בגרפיקה ביחוד בתחום הלימודים.
כמו כן בזמן האחרון תשומת לב רבה מוקדשת לפיתוח מדפסות ברייל חדשות. כך חברת index braille הציגה סידרת מדפסות ברייל חדשה. סידרת מדפסות חדשה זו מייצגת את הדור הרבעי של מדפסות הברייל מתוצרת חברה זו והיא כוללת חידושים רבים ומגוונים. החיסרון של המדפסות החדשות נעוץ בעובדה כי הן אינן תומכות בתוכנת ה-winbraille שהיא תוכנה חינמית להמרת טקסט מכתב רגיל לכתב ברייל. אולן היתרונות של סידרת המדפסות החדשה הזאת נעוצה כאמור בעובדה כי היא כוללת חידושים רבים ומעניינים.
השנה כמעט שלא הופיעו שינוים ראויים לציון בתחום הדייזי. החידוש היחיד שכידאי אולי להזכיר הוא בכך שבחלק ממכשירי הדייזי הופיע האפשרות לחבר אותם לרשת האינטרנט. הפונקציה הזאת מפותחת במיוחד במכשירי חברת plextalk פירושו של דבר הוא שמכשירי דייזי ישמשו לא רק להקראת ספרים בפורמט דייזי או השמעת קבצי שמע אחרים, אלא שבאמצעות נגני דייזי ניתן יהיה להוריד מהאינטרנט תוכניות רדיו מוקלטות או לקלות תחנות המשדרות באינטרנט בשידור חיי וכן בעתיד תהיה אפשרות להוריד ספרים מוקלטים מאתר הסיפריה ישירות לנגן דייזי.
המצב בשוק הטלפונים הסלולריים כיום אינו פשוט. בכל מה שקשור למערכת ההפעלה Symbian כיום קיימות בשוק שתי תוכנות קוראות מסך עבור מערכת הפעלה זו mobile speak ו-talks אשר מספקים את הצרכים של מרבית המשתמשים, אולם למערכת הפעלה הזאת אין עתיד וגורלה למעשה נחרץ. אם נבחן את הטלפונים הסלולריים העובדים תחת מערכת ההפעלה אנדרויד נווכח כי קיימות עדיין מספיק בעיות נגישות במערכת זו והטלפונים העובדים במערכת הפעלה זו אינם נגישים די הצורך לעיוורים ולקויי ראייה. המצב עם הטלפונים הסלולריים העובדים תחת מערכת windows phone 7 ממש אינו ברור. חברת Microsoft הציע מספר פיתרונות שאמורות לסיע להפוך את מערכת ההפעלה הזאת לנגישה יותר, נוהל משא ומתן עם יצרנים שונים של טלפונים סלולריים אולם למרות כל המאמצים מערכת הפעלה זו עדיין נשארת בלתי נגישה לחלוטין לציבור העיוורים ולקויי הראייה. להערכתי לא לפני שלהי השנה יופיעו פיתוחים ראשונים בעלי משמעות בתחום הנגשת מערכת ההפעלה windows phone 7 " אומר סטיג.
בברכה, פבל קפלן
אין תגובות לפוסט |