הוועדה הבינמשרדית לחומרים מסרטנים, מוטגנים וטרטוגנים עדכנה את הגורמים הידועים או חשודים כטרטוגנים בבני אדם בתאריך 24/9/2009 על סמך בדיקת הספרות העולמית בתחום.
אריה סעדה 27.03.11
מאת אריה סעדה | 6/10/2009 |
הוועדה הבינמשרדית לחומרים מסרטנים, מוטגנים וטרטוגנים עדכנה את הגורמים הידועים או חשודים כטרטוגנים בבני אדם בדוח "רשימת גורמים העלולים לסכן עוברים" שפורסם בתאריך 24/9/2009. רשימה זו הכונה על ידי תת-וועדה לחומרים טרטוגנים בראשותו של פרופסור פאול מרלוב על סמך בדיקת הספרות המחקרית בתחום. גורם טרטוגני הנו גורם אשר פעולתו על העובר המתפתח יכול לגרום לו למוות, למומים, לפיגור שכלי, להפרעה בגדילה או לבעיה תפקודית. מומים קשים מלידה ישנם בכ-3% עד 5% מהאוכלוסייה. חלקם מאובחנים בתקופת היילוד וחלקם בגילים מאחורים יותר.
65% מן המקרים הם תוצאה של סיבה בלתי ידועה או תוצאה של גורמים רבים. 30% מהמומים נגרמים ממחלות תורשתיות-גנטיות או ממוטציות חדשות. הגורמים הסביבתיים אחראים לכ-5% מהמומים: זיהומים תוך רחמיים - 1%, מחלות אימהיות 1% עד 2%, קרינה מייננת פחות מ-1% ותרופות וגורמים כימיים - 2%.
במהלך ההיריון קיימות שלוש תקופות רגישות לנזקים מגורמים טרטוגנים ובכל תקופה ההשפעה שונה:
מן המסמך עולים חששות לגבי חשיפתם של אנשי בריאות ותעשייה לחומרים שעלולים לסכן את העובר כמו ממיסים אורגנים, ומצד שני המסמך מציין גורמים ודאיים שעלולים לפגוע בעובר כמו תרופות אשר נשים נוטלות במהלך ההיריון או חומרים נדיפים אשר נשים מתמכרות מסניפות. אי-לכך, ראוי לקרוא את המסמך ובמידת הצורך לפנות למרכז הארצי לייעוץ טרטולוגי של משרד הבריאות. צוות מקצועי של המרכז מייעץ בטלפון וללא תשלום. המרכז מספק מידע והדרכה על סמך נתונים עולמיים לגבי בטיחות וסיכון לעובר המתפתח כתוצאה מחשיפה לתרופות, זיהומים, קרינה, כימיקלים, מחלות אימהיות וגורמים סביבתיים. במקרים בהם אין סיכון מוגבר לעובר בעקבות החשיפה ניתן לקבל מכתב הכולל הערכת סיכון. במקרים בהם קיימת סיכון מוגבר לעובר בעקבות החשיפה, ניתן לתאם פגישה בקליניקה עם אחד מרופאי המרכז.
יש להתחבר לאתר על מנת להוסיף תגובה חדשה