בדף המידע - מי זכאי לפטור ממס הכנסה?, ומה שיעורו, המסמכים הנדרשים לקבלת הפטור, נוהל בקשת הפטור באמצעות הוועדה הרפואית של הבטוח לאומי, דיון חדש בתביעה על ידי הנכה או פקיד השומה.
אריה סעדה 17.08.11
מאת אריה סעדה | עדכון: 17/08/2011 |
א. מי זכאי לפטור ממס הכנסה? | ב. שיעור הפטור | ג. החזרי מס ריטרואקטיבי | ד. המסמכים הנדרשים לקבלת הפטור | ה. נוהל בקשת הפטור באמצעות הוועדה הרפואית של הבטוח לאומי | ו. ערעור על החלטת הוועדה הרפואית של המוסד לבטוח לאומי | ז. דיון חדש בתביעה על ידי הנכה | ח. דיון חדש בתביעה על ידי פקיד השומה
מאמר זה עוסק בפטור מתשלום מס הכנסה לעיוור או לנכה 100% (או 90% לפחות בתנאים מסוימים) על הכנסתו מיגיעה אישית ושאינה מיגיעה אישית ועל ריבית שמקורם בפיצויים או בכספי ביטוח שנתקבלו בגין נזקי גוף עד תקרה הנקובה בחוק. התקרה שונה אם מדובר בהכנסה מיגיעה אישית (כמו משכורת, הכנסה מעסק, מענק פרישה אותו ניתן לפרוש לשש שנים ועוד) או בהכנסה שאינה מיגיעה אישית (כמו ריבית, שכר דירה ועוד). הכתוב כאן מבוסס על סעיף 9(5) לפקודת מס הכנסה ותקנות מס הכנסה לקביעת אחוזי נכות וכן הוראת ביצוע ניכויים מס' 15/2004 מיולי 2004, בג"ץ 6817/06 וכן חוזר 7/2010 של רשות המיסים.
רק עבור נכות שהוכרה בהתאם לאחוזים הנדרשים לפי החוק, לתקופה כוללת העולה על 184 יום, ניתן לקבל החזרי מס רטרואקטיבית לתקופה של שש שנים לא כולל השנה השוטפת. דהיינו, בשנת 2011 ניתן להגיש בקשות להחזרי מס בגין נכות משנת 2005 ואילך. בתאריך 7/2003 שונו הוראות החוק, ועל פי הוראת נציב מס הכנסה, במקרה בו הנכות התחילה לפני ה-1/7/2003 יחולו כללי הסעיף במתכונתו הקודמת.
שנות התיישנות - מפסק דין רע"א 7975 עולה כי המועד הקובע למניין שנות ההתיישנות הוא מועד הגשת הדוח להחזר מס ולא מועד הגשת הבקשה לקבלת פטור. ברם, לא נעלם מאנשי רשות המיסים בישראל האפשרות למקרים בהם הוגשה בקשה לקבלת פטור בזמן אך בשל עיכוב רב בקביעת ההחלטה לקביעת אחוזי הנכות נמנעה מהנישום האפשרות להגיש את הדו"ח להחזר מס במועד ובכך נמנעה זכותו לקבלת החזר המס.
אי-לכך, רשות המיסים קבעה בחוזר 7/2010 כללים המבהירים מהו המועד הקובע לחישוב תקופת ההתיישנות בעת בקשה להחזר מס לפי סעיף 9(5) ששולם ביתר, בעקבות קבלת פטור לנכה. המועד שייחשב להגשת הדוח לצורך מניין שש השנים יהיה המועד בו הגיש הנישום את בקשתו למוסד לביטוח לאומי ושילם לו את הוצאותיו בגין הוועדה הרפואית. ובלבד שהדוחות להחזר מס בגין השנים שקדמו לשנה בה נקבעה ההחלטה על ידי המוסד לביטוח לאומי הוגשו בתוך שלושה חודשים או עד תום השנה בה נקבעה ההחלטה על ידי המוסד לביטוח לאומי. מובהר כי לצורך מניין שש השנים, ניתן למנות את השנים החל משנת הבקשה למוסד לביטוח לאומי ועד לשנה בה קבעה הוועדה הרפואית החלטה סופית שאינה ניתנת לערעור (המשמעות היא כי יובאו בחשבון גם השנים בהם המתין הנישום להחלטה בערעורו).
מעמדה של תקופה דמי הפגיעה - סעיף 9(5)(א)(א) לפקודת מס הכנסה מפנה אמנם לקביעת אחוז נכותו של נכה כרלוונטית לענין קבלת הפטור, אולם אין בכך כדי ליצור בהכרח הסדר שלילי המונע הכרה, במקרים המתאימים, אף בתקופת דמי הפגיעה כממלאת את דרישת הסעיף. למשל, אם בתום תקופת דמי הפגיעה, הועמדה נכותו של התובע על שיעור של 100%, מבלי שיהיה יסוד להאמין ששיעור הנכות השתנה במהלך התקופה, ניתן יהיה לראות בתקופת דמי הפגיעה כשקולים לנכות בשיעור 100%, המעניקה פטור כאמור (בג"ץ 6817/06).
פקיד השומה מוסמך לאשר פטור על פי אחד החוקים המפורטים למעלה או להפנותו לוועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי ולאשר פטור ממס על פי החלטותיה. משנקבעה אחוזי נכות על ידי אחד החוקים המנויים בסעיף א', אין בידי נציבות מס הכנסה כל אפשרות לשוב ולזמן ועדה רפואית מטעמה לקביעה נוספת של אחוזי הנכות. מכאן שבפני נציבות מס הכנסה ניצבת קביעתה של הוועדה לענין הביטוח הלאומי, וביכולתה להעלות את השגותיה באשר לקביעה זו במסגרת ההליכים המתאימים, בין אם באמצעות פנייה בערעור לבית הדין לעבודה, ובין אם בדרך אחרת (בג"ץ 6817/06).
לקבלת אישור מפקיד השומה על פטור זה ממס יש להגיש למשרד השומה הסמוך למקום המגורים את טופס 1516 - "בקשה לפטור ממס" בצירוף עותק "נאמן למקור" של פרוטוקול הוועדה הרפואית או צילום תעודת העיוור.
הנכה ופקיד השומה רשאים לערער על החלטת הוועדה בדבר אחוז הנכות תוך 45 יום מהתאריך בו נמסרה להם ההחלטה. החלטות ועדת הערר, המונה שלשה רופאים, הן סופיות. דהיינו ערעור על החלטת ועדה רפואית על פי פקודת מס הכנסה אינו בסמכותו של בית הדין האזורי לעבודה (היא נתנת לערעור בשאלה משפטית בלבד). אף על פי כן, ניתן לפנות לבית הדין הגבוה לצדק (בג"ץ).
במידה והנישום מערער, עליו לשלם את שובר התשלום עבור ועדה רפואית לערערים, אותו יש להעביר למשרד השומה בצירוף מכתב ערר מנומק ואישורים רפואיים. ניתן לבקש מהוועדה לערערים לדון גם בליקויים רפואיים שלא הועלו בוועדה הקודמת.
פקיד השומה יצרף את כל המסמכים לתיקו הרפואי של הנישום ויעבירם לוועדה לעררים של המוסד לביטוח הלאומי בדואר רשום.
במידה ונפלה טעות קולמוס בפרוטוקול של הוועדה הרפואית. למשל: טעות טכנית או חישוב שגוי של סעיפי הליקוי, רשאי פקיד השומה להעביר את התיק לעיון חוזר ותיקון הפרוטוקול. וכל זאת על מנת לא להפעיל את שלב הערר.
הנכה שהוחמר מצבו רשאי לבקש דיון חדש בתביעתו לאחר 6 חודשים מיום שנדחתה תביעתו, ובתנאי שימציא אישור רפואי שהוחמר מצבו. כמו כן הנכה רשאי לפנות לוועדה רפואית לצורך הארכת נכות זמנית.
פקיד השומה רשאי לבקש קביעה מחדש של אחוזי הנכות ובתנאי שחלפה שנה מיום שנתקבלה קביעת אחוז הנכות.
יש להתחבר לאתר על מנת להוסיף תגובה חדשה