ככל הידוע לנו חברות הביטוח וקופות החולים מפלות אנשים עם מוגבלות פסיכיאטרית (ואנשים עם מוגבלויות אחרות) ודוחות את בקשותיהם לביטוח וזאת בניגוד לחוק.
בין הביטוחים שנדחים : ביטוח סיעודי, ביטוח אבדן כושר עבודה, ביטוחי נסיעות לחו"ל עם החרגות וביטוחי חיים שלמעשה גם מונעים אפשרות לקבלת משכנתא.
ארגון "בזכות" עסק בנושא בעבר, מקווה שבין התשובות לשאלתך יהיו מענים ראויים.
וכך נכתב ע"י נציגי ארגון "בזכות" :
דף מידע - אפליה בביטוח
כחלק מרפורמה שנערכה בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, הוסף פרק אשר עוסק באיסור הפליית אנשים עם מוגבלות בפוליסות ביטוח.
על פי החוק, חל איסור על חברות הביטוח להפלות אנשים עם מוגבלויות ברכישת ביטוח ו/או במימושו מחמת מוגבלותם.
כחלק מחובה זו, קובע החוק כי במידה וחברות הביטוח מחליטות שלא לבטח אדם עם מוגבלות או מטילות עליו תנאים שאינם חלים על יתר הלקוחות,
הן מחויבות לנמק את הסיבה להחלטתן ולמתן היחס השונה. נימוק זה חייב להתבסס על נתונים הרלוונטיים למבוטח הספציפי ולסוג מוגבלותו, השלכותיה וחומרתה.
כן מוטלת עליהן חובה להעביר לידיו נימוק זה במסמך כתוב.
לצערנו, במקרים רבים חברות הביטוח מסרבות באופן גורף לבטח אנשים עם מוגבלות ו/או מטילות עליהם תנאים שהופכים את הביטוח לבלתי כדאי, וכן אינן ממלאות חובתן לנמק סירובן או החלטתן בכתב, בהתבסס על נתונים קונקרטים, הנוגעים לאדם ולסוג המוגבלות שלו.
התוצאה היא כי אנשים רבים עם מוגבלות אינם מסוגלים לרכוש ביטוח, ונראה כי הדבר הפך לתופעה רחבה בקרב חברות הביטוח הגדולות.
בבדיקה ראשונית התגלה כי סוגי הביטוח העיקריים בהם מופלים אנשים עם מוגבלויות הם ביטוח סיעודי, ביטוח נסיעות לחו"ל וביטוח לאובדן כושר עבודה.
החברות שאנו מנסים לבחון את התנהלותן הן חמשת חברות הביטוח הגדולות במשק הישראלי: מגדל, כלל, הפניקס, מנורה והראל,
וכן ביטוחים שנערכו דרך קופות החולים השונות (דקלה, כללית חו"ל וביטוח סיעודי).
במידה ונתקלתם, אתם או הקרובים לכם, ביחס מפלה מחמת מוגבלות נפשית, שכלית או גופנית באשר לרכישת אחד מהביטוחים לעיל או הפעלתם באחת מחברות הביטוח שצויינו, נשמח אם תפנו אלינו ותספרו לנו על כך.
אנא צרו קשר במייל sharonp@bizchut.org.il
מערכת ממ"נ, 02.08.17 21:33